luni, 16 martie 2009

Varnița

Varniţa – locul unde singurătatea se împarte la şase şi oamenii nu au niciun motiv să iasă la uliţa goală.
În ultimul workshop de iarnă Foto Club Pro Arad a vizitat, locuri frumoase, dar retrase, din judeţ şi am continuat astfel seria atelierelor de muncă de pe teren. Am atins Lipova, Dorgoş, Ususău, cu destinaţia finală Varniţa – locul unde timpul a măcinat casele şi oamenii, unde porcii se încuscresc cu mistreţii, unde biserica, şcoala şi grădiniţa îşi împletesc grinzile leşinate într-un vals al prăbuşirii, unde cei şase oameni din sat îşi împart cu duşmănie singurătatea.



A fost uimitor să ascultăm poveștile de viață ale acestor oameni, voi incerca sa citez în câteva rânduri cele povestite de ei pe parcursul drumului nostru.
Teodora Triponescu, din Şiştarovăţ, zice că statul îi omoară pe ţărani. „Or înnebunit domnii! Nu ne mai lasă să vindem lapte şi brânză în piaţă, că cică nu-i ca la ue. Ce dracu este u...e...? Noi tăt pă lapte şi brânză de-asta am crescut, şi n-avem nimic, nici noi, nici copiii noştri! Vrea statul să-i bage în boală pă români, să cumpere tăţi dă la magazin, unde laptele nu-i lapte, smântâna-i ca iaurtul, iar brânza n-a văzut ţâţă dă vacă sau dă oaie” – răbufneşte bătrâna furioasă, fiindcă a fost gonită din piaţa din Lipova pentru că produsele sale lactate nu respectă noile norme sanitar-veterinare.


Crâsnicul bisericii ortodoxe din Ususău (lăcaş de cult datând din anul 1902), Şerban Traian, are un mare necaz: pentru că lumea din sat s-a dus în masă la penticostali, duminică nu se adună mai mulţi de 20-30 de persoane la slujba ortodoxă. „Nu e bine aşa”, suspină bărbatul care face benevol munca de crâsnic şi se necăjeşte văzând cum „se topesc” enoriaşii ortodocşi. La saivanul de la Pătârş familia Rus se pregăteşte deja de Paşti. Soţul ciobăniţei, Maria Rus, a murit in urma cu cativa ani, de leucemie. „Din cauza curentului care trece peste stână”, zice femeia cu năduf, văduvă cu şapte copii. Are încredere că Sărbătorile de Paşti îi vor aduce niscai bănuţi în gospodărie, dar numai pentru miei. Laptele se vinde tot mai greu şi mai nou a devenit, din aliment, furaj pentru animale. „Îl dăm la porci, ce să facem cu el? Barem aşa ştim că nu mănâncă mizerii şi au şi ei carnea mai sănătoasă” – spune Maria Rus.

La Dorgoş se circulă ca în Finlanda: printre nămeţi. Prin zăpada care pe alocuri ajunge la jumătate de metru, localnicul Petru Andraş îi ghidează pe membrii Foto Club Pro Arad către o potecă circulabilă, peste deal, căte Varniţa. Zice că pentru oamenii locului iarna asta încă nici nu este grea. Mai demult gerul era ger, zăpada era zăpadă... Drept urmare, umblă cu haina descheiată – pentru dânsul minus şapte grade este o temperatură lejeră...

Pe drumul forestier care duce spre Varniţa, Loganul a renunţat la lupta cu zăpada. A fost nevoie de îmbărbătare serioasă ca să se urnească din loc... Trei oameni abia au reuşit să convingă maşina naţională să se mişte...Cu sigurantă că va fi mult mai greu să urnim și acea mașină care poate să facă ceva pentru satul românesc, pentru oamenii care își duc simpla exitență în uitare și deznădejde.

Niciun comentariu: