luni, 31 decembrie 2012

FotoClubProArad la Pecica

Membrii FotoClubProArad  au luat parte, ieri 30.12.2012, la pomana porcului, care a avut loc în oraşul Pecica. Zece porci de peste o sută de kilograme au fost sacrificaţi la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au pus să prepare cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, toate produsele au putut fi gustate gratuit de vizitatori.




Concursul de preparare a produselor tradiţionale are loc în oraşul Pecica, din judeţul Arad. A început în cadrul unui proiect transfrontalier şi a devenit un obicei pentru promovarea tradiţiei gastronomice. Totul a avut loc în piaţa Regele Mihai I din centrul oraşului.




Potrivit primarului oraşului Pecica, Petru Antal, "aproape 50 de măcelari din 10 echipe au intrat în concurs. 7 echipe sunt din România şi 3 din Ungaria. Din 500 de kilograme de carne curată s-au preparat cârnaţi şi caltaboşi".


Juriul a desemnat cele mai bune produse... au contat aspectul şi gustul,din juriu a facut parte şi colegul nostru Nelu Scripciuc E.AAFR.



Concursul are loc după Crăciun, pentru că organizatorii spun că vor să se bucure de eveniment şi cei care ţin postul Crăciunului. În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata in fiu.




Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria. Măcelarii au refuzat să spună exact reţetele pe care le aplică, precizând doar că folosesc cele mai bune reţete.





Karina Nan

Niciun comentariu: