miercuri, 3 aprilie 2013

De vorbă cu reprezentanţii FotoClubPro Arad



          În luna martie, SinPRO a fost în vizită la Arad, pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii FotoClubPro Arad. Astfel am aflat că oraşul vecin cu Timişoara are o istorie fotografică de peste 45 de ani, reprezentată prin două organizaţii de seamă: Clubul Foto Arad şi FotoClubPro Arad, cea din urmă fiind şi subiectul prinicipal al acestui articol. 
            Asociaţia fotografilor profesionişti FotoClubPro Arad a fost înfiinţată în anul 2008. Totul a început ca o mişcare fotografică prin întâlniri, discuţii, workshop-uri şi planuri de viitor ale unui nucleu de fotografi entuziaşti, care au făcut şi demersurile de înfiinţare a asociaţiei: Nelu Scripciuc E.AAFR,A.FIAP (preşedinte FotoClubPro Arad), Călin Andra (vicepreşedinte FotoCluPro Arad) şi Alina Mladin (secretar FotoCluPro Arad).


           La ora actuală, din FotoClubPro Arad fac parte 18 fotografi, împărţiţi în două categorii: debutanţi şi consacraţi. Legitimaţia de membru este valabilă un an de zile, după care este retrasă şi reînoită. De asemenea, fiecare înscris trebuie să aibă o anumită experienţă fotografică. La întrebarea venită din partea SinPRO privind o posibilă extindere a clubul, preşedintele Nelu Scripciuc E.AAFR,A.FIAP ne-a răspuns: Nu vrem să devenim un club de masă. Ne gândim de 10 ori înainte să acceptăm pe cineva nou în club. Dincolo de experienţa fotografică, criteriul cel mai important pe care-l căutăm este seriozitatea. A face parte din clubul nostru presupune responsabilităţi. 
           Avantajele unui membru FotoClubPro Arad sunt numeroase. Printre acestea se numără participarea activă la toate acţiunile întreprinse de către club, la workshop-uri şi excursii fotografice. Întâlnirile interne au loc de două ori pe lună, sub forma unor şedinţe. Una este administrativă, prin care se stabilesc detalii legate de activităţile clubul, iar cealaltă este o şedinţă tehnică, la care membrii îşi îmbunătăţesc calităţile fotografice. Se organizează inclusiv un concurs intern: se stabileşte o tematică, se analizează fotografiile, fiecare membru acordă note de la 1 la 10, iar premiul constă în printarea gratuită a lucrărilor câştigătoare. În cele din urmă, însă, cel mai important avantaj de care beneficiază fiecare membru al Asociaţiei este ocazia de a contribui la istoria fotografică a Aradului. 
            În cei 5 ani de activitate, FotoClubPro Arad a derulat o serie de proiecte ambiţioase, de la tabere internaţionale de fotografie, saloane naţionale de artă fotografică,expoziți internaționale,editare de albume până la acțiuni cu scop caritabil. Totodată, clubul foto arădean organizează şi cursuri de iniţiere şi perfecţionare, ateliere de artă sau seminari. În prezent, clubul arădean derulează un nou curs de „Fotograf şi tehnician la echipamete de înregistrare imagine şi sunet”, avizat de către Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei.
             Lucrurile sunt pe făgaşul cel bun. Fotografia este un hobby şi o meserie foarte frumoasă, disputele şi orgoliile nu-şi au locul când vorbim despre artă, a mai spus Nelu Scripciuc E.AAFR,A.FIAP în timpul vizitei noastre la Arad. Tot el ne-a spus că FotoClubPro Arad se bucură de o colaborare foarte bună atât cu autorităţile locale, cât şi cu alte cluburi şi asociaţii fotografice din România. 
             Printre activităţile recent derulate de către membrii FotoClubPro Arad, amintim expoziţia fotografică „Paşi prin Arad” ce a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, cu ocazia promovării Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, dar şi expoziţia “Oameni de lângă noi”, vernisată pe 27 martie la Sala Clio din Arad, care a conţinut lucrări semnate de către Karina Nan, Alina Mladin, Elisabeta Șipoș, Cristian Bala, Răzvan Cetean, Cosmin Micoară, Lucian Dan, Dorin Șdira, Iulian Ignat, Florin Mârnea, Paul Herlo, Marius Rotar și Valerian Ardelean. Mai multe informaţii despre expoziţia “Oameni de lângă noi” puteţi citi aici.


            Pentru perioada următoare, FotoClubPro Arad pregăteşte Salonul Internaţional de Portret, ce va avea loc pe data de 7 august dar şi a doua ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie „Art Image”, programată în luna septembrie. Cu ocazia Taberei de Fotografie, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Eugen Negrea, A.FIAP, va vernisa o expoziţie personală la sala Clio a Complexului Muzeal Arad. 
           Cu ocazia întâlnirii dintre SinPRO şi FotoClubPro Arad s-a stabilit o colaborare în ceea ce priveşte organizarea cursului de „Fotograf şi tehnician la echipamente de înregistrare imagine şi sunet” derulat de artiştii arădeni, colaborare ce ar putea avea drept efect susţinerea cursului şi în Timişoara. 
             Activităţile FotoClubPro Arad pot fi urmărite pe site-ul oficial, dar şi pe pagina dedicată de Facebook

Autor: Alexandra Palconi, Specialist Marketing SinPRO







Niciun comentariu: