joi, 25 iulie 2013

FotoClubPro Arad şi Ţara Moţilor

          Jos la poala munţilor,/ La răscrucea văilor,/ Pe unde Arieşul trece/Curgând limpede şi rece,/ Pe plaiuri sfinte moţeşti/Unde brazii spun poveşti. Aceste versuri stau parcă scrise la graniţa care face trecerea în minunata Ţară a Moţilor, ţară pe care membri FotoClubuluiPro Arad au surprins-o în toată spendoarea ei, dovada clară fiind fotografiile de faţă.
       
         




  Dorin Sdira şi Cristian Orădan au organizat şi au participat la o mică ieşire artistico-fotografică pe meleaguri moţeşti. Scopul acestei ieşiri, pe lângă cel recreativ, a fost de a surprinde în imagini atât peisajele specifice ţării moţilor, cât şi o mică frântură din viaţa locuitorilor acelor locuri. În prima zi s-a vizitat Peştera Scărişoara care adăposteşte cel mai mare gheţar suberan din România şi mica Peşteră lui Ionele. Unii istorici îi consideră pe moți descendenți ai celților, datorită culorii blonde a părului și ochilor albaștri. Timpul nu a mai lăsat să se vadă acest lucru la domnul Gheorghe Costea din satul Mununa care i-a inviat în atelierul personal, dezvăluind totodată câteva mici secrete din meseria practicată o viaţă întreagă, tâmplăria.





 În cea de-a doua zi s-a vizitat ceea ce a mai rămas dintr-un sat care a fost cândva plin de viaţă. Localitatea Geamana din Munţii Apuseni este înghiţită, bucată cu bucată, de un lac cu ape otrăvite. Unica mărturie că pe Valea Sesii, jud. Alba, se afla localitatea Geamana este turnul vechii biserici care se înalţă dintr-un lac de steril provenit de la exploatarea minieră din zonă. Ultimul obiectiv vizitat a fost Groapa Ruginoasa.







Karina Nan

Foto.Cristian Orădan și Dorin Șdira


Niciun comentariu: