marți, 11 noiembrie 2014

FotoClubProArad pe podium la Fototage Pirmasens

    A 4-a ediţie a Zilelor Fotografice ale oraşului Pirmasens din Germania s-au terminat ieri cu o gala de premiere. În cele două săptamani , zece mii de vizitatori au vizitat cele unsprezece locaţii în care au fost expuse 800 de fotografii, acestea bucurandu-se de un spectru larg de tematici fotografice.
    Şi bilanţul primarului oraşului Pirmasens a fost unul pozitiv , acesta vorbind în discursul lui de final despre “puterea  fotografiei” cât şi despre  conceptul de a prezenta fotografiile nu numai unui grup de profesionişti în domeniu cât şi de a permite accesul,  publicului larg, interesat de fotografie. 
      Organizatorul evenimentului, maestrul  Harald Kröher s-a arătat extrem de mulţumit de decizia de a reduce numarul de fotografii expuse, în ideea de a pune accentul pe calitate şi nu pe cantitate.  Intr-un scurt show multimedia, d-nul Kröher a demonstrat  folosind fotografiile dânsului ca efectul vizual al unei fotografii bune este mult mai important ca şi detaliile tehnice ale acesteia.
     Juriul , format din d-nul Hoffmann, fotograful Ron Rodec din Zweibrücken , Hartmut  Sonnet din Landau ,  Sebastian Blatt din Saarbrücken cât şi reprezentantul  Pirmasens-ului - Klaus Kadel-Magin a selectat cele mai bune fotografii, câstigatorii fiind premiati cu un “Ludwig”. “Ludwig” se numesc trofeele de la Fototage  - analog al Oscarului de la Holywood. 
      Fiecare fotografie a fost notata cu note de la 1 la 5, punctajul maxim fiind 5 – nota care nu a fost atribuita de multe ori. A fost nevoie de o concentrare deosebita (fotografiile nu au avut numele autorului dedesubt, ci doar un numar – iar juriul, pentru jurizare a folosit un tabel cu numere, fară să ştie cui aparţine fiecare fotografie în parte). Nici un membru al juriului nu a aflat cum a notat fiecare din ceilalţi mebrii. Dar fiecare a folosit aceeaşi procedură: o privire scurtă, o notă, o secţiune. “Nu vă lasaţi influenţaţi de mărimea fotografiei, ci notaţi fiecare fotografie  fără prejudecăţi” – a spus organizatorul acestui simpozion, d-nul Harald Kröher.
     Premiile au fost acordate in 6 categorii: Natură şi Peisaj , Oameni, Compoziţie, Alb-Negru şi Tema Liberă.  In plus, a fost acordat un premiu pentru “Tineret”.
    Categoria “Temă Liberă” a fost castigată de colega noastră Silvana Retter, prezentă în cadrul acestei expoziţii ca membră a FotoClubPro Arad, cu o fotografie a Turnului Eiffel concepută dintr-o perspectivă cu totul aparte.  Au existat două categorii, fiecare cu câte doi câstigatori - punctajul final fiind la egalitate: categoria “Natura-Peisaj” - Johnny Krueger şi Hartwig Becker iar categoria “Alb-Negru” - Volker Frenzel şi Jos Wagner.   Ludwig-ul pentru categoria “Oameni” a fost câştigat de catre Thomas Wilker iar  categoria “Compoziţie” de catre Uli Staiger, care a înscenat în fotografia sa un submarin eşuat în mijlocul Berlinului . Pentru prima data a fost acordat şi un premiu pentru tineret, acordat d-rei Luisa Brunder.  Premiul „de onoare“ a fost acordat Presedintelui „Deutschland Verband für Fotografie“ al Landului Saarland, pentru angajamentul aratat în buna desfaşurare a acestui eveniment.
Alina Mladin
Foto: Ron Rodec










Niciun comentariu: