marți, 30 decembrie 2014

FotoClubPro Arad păstrează tradiţia

Membrii FotoClubPro Arad  au participat duminică, pentru al cincilea an consecutiv, la pomana porcului, eveniment organizat de Primăria Oraşului Pecica.
 Paisprezece porci de peste o sută de kilograme au fost sacrificaţi la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din  Pecica, Turnu, dar şi din Ungaria, din partea unor localităţi cu care oraşul are o bună colaborare, s-au pus să prepare cârnaţi, caltaboşi şi jumări, care mai de care mai gustoase. În final, toate preparatele au putut fi gustate gratuit de vizitatori.
 Început în cadrul unui proiect transfrontalier acest eveniment a devenit un obicei, având ca scop  promovarea tradiţiei gastronomice.
Potrivit domnului Petru Antal, primarul oraşului Pecica: "70 de măcelari din 14 echipe au intrat în concurs. Zece echipe sunt din România şi patru din Ungaria. Din aproximativ 500 kilograme de carne curată s-au preparat cârnaţi şi caltaboşi".
În premieră, pe lângă produsele preparate la pomana porcului, în patru ceaune s-a pregătit şi tocană din carne de bivol, care a fost degustată de public la prânz.
Juriul a desemnat cele mai bune produse... au contat aspectul şi gustul.  Organizatorii au decis ca acest concurs să se desfăşoare după Crăciun, pentru a se  bucura de eveniment şi cei care ţin post.
 În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata in fiu.
Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria, însă toţi au refuzat să spună exact reţetele pe care le aplică, precizând doar că folosesc cele mai bune ingrediente.
Alina Mladin
Foto:Dorin Călugaru,Claudiu Vlas şi Leonardo Negoiţescu


Niciun comentariu: