miercuri, 20 mai 2015

Aparate foto de colecție la Muzeu. „Laser, frate !”

Muzeul i-a surprins pe arădeni cu o expoziție de care orașul ducea lipsă, tocmai de noaptea dedicată instituției – Noaptea Muzeelor. Cele două foto cluburi arădene, Foto Club Arad și FotoClubPro Arad au expus colecțiile lor impresionante de aparate de fotografiat vechi, niște monstruozități în fața cărora noi, pozeurii de astăzi, cu smartfounurile noastre, stăm și ne holbăm ca boul la poarta nouă.
Cel mai vechi aparat expus este un Holzkamera cu lentile de 18 x 24, fabricat în Germania în anul 1890, din colecția lui Nelu Scripciuc, președintele FotoClubPro Arad. Tot lui îi aparține chiar primul colos cu care dai nas în nas când intri în noua sală a Muzeului din Palatul Cultural, pe etajul 2, și anume un „Globica II”, Carl Zeiss Jena Tessar 4,5, fabricat în Germania în anul 1968.
Printre alte curiozități, găsim și un aparat în miniatură din Japonia, „Crystar Hit Miniature Spy Camera”, sau… „The Perfecscope” – un dispozitiv optic care redă imaginile în 3D, produs în 15 octombrie 1895 !Pentru acesta, găsim și poze făcute la Arad de către fotograful Matusik la începutul secolului XX.
Funny este că descoperim și un telefon „antic”, un Siemens M50, primul telefon mobil cu care puteai să faci poze, dacă i-ai atașat un dispozitiv în partea de jos.  Și apoi mai e un aparat Zenit 12S, cu un ditamai obiectiv fixat pe un suport-declanșator, care efectiv arată ca o pușcă, numit „Fotosnaiper 12”, din colecțiile personale Mircea Boran (președintele Foto Club Arad) și Varga Iosif (membru Foto Club Arad).
Lista poate continua. Sunt expuse aparate vechi marca Kodak, Zeiss Ikon, Ica Akt, Lubitel, Pentacon, Zenit, Smena, Rolleiflex, Rolleicord, Kiev, Exakta, Sputnik, dar și mai cunoscutele branduri Nikon și Canon.
În plus, pe lângă aparatele de colecție ale artiștilor fotografi Mircea Boran, Nelu Scripciuc, Virgiliu Jireghie, Jarco Simion, Varga Iosif și Marius Luffer, expoziția ne introduce în trecut și prin fotografii străvechi, realizate de atelierele unor cunoscuți fotografi arădeni de la începutul secolulului trecut.
Expoziția rămâne deschisă până în luna octombrie.


( Articol scris de Tomck@t pentru Special Arad. Autori fotografii: Gabi Nagy și Mircea Boran)

Niciun comentariu: