luni, 13 decembrie 2010

FotoClubPro Arad în acțiune la Pecica

Zece echipe s-au aliniat duminică dimineaţa, pe un frig pătrunzător, în Piaţa Agroalimentară pecicană la startul concursului internaţional de preparat mezeluri organizat în cadrul evenimentul intitulat „Pomana porcului”

Salutul primarului şi... trasul la sorţi
Primarul Petru Antal i-a salutat pe toţi cei prezenţi, le-a urat succes după care, împreună cu echipa de proiect, a stabilit ordinea echipelor.
Ordinea în care echipele participante au luat startul – este vorba de echipele:  Primăriei Pecica; comunelor Domaszék şi Csanádpalota din Ungaria; Danci Company; Gladiş Family; Lelik-Mester Duo; Pro Pir Kult Turnu; Pompierii din Bătania; Rabi Duo şi SNAPS –  s-a stabilit prin tragere la sorţi. În ordinea stabilită echipele au asomat şi apoi sacrificat porcul pus la dispoziţie de organizatori (alături de o parte din ingrediente) după care au trecut la efectuarea celorlalte operaţii.
Astfel, după sacrificare, fiecare echipă a trecut la curăţarea şi tranşarea animalului, precizia şi viteza de lucru fiind semne că măcelarii prezenţi au experienţă „într-ale tăierii porcului”.
„Probele“ (gustoase...) ale concursului
Participanţii au avut de făcut 20 de kilograme de cârnaţi, 20 de kilograme de caltaboşi şi trei kilograme de jumări şi să contribuie cu cinci kilograme de carne la prepararea gulaşului secuiesc din care au putut gusta toţi cei prezenţi. Alături de cele puse la dispoziţie de organizatori, fiecare echipă a venit cu reţeta proprie şi cu... „ingredientul secret”. Cu toate acestea, diferenţe majore nu s-au înregistrat în modul de preparare a mezelurilor intre echipa din Pecica şi cele  venite din Ungaria, tradiţia tăiatului porcului fiind ase mănătoare de ambele părţi ale graniţei.
Postul Crăciunului a fost „puţin“ uitat...
La ora treisprezece,  preoţii au bine cuvântat bucatele pregătite, mirosurile ademenind un număr mare de pecicani în Piaţă. Aşa se face că nimeni nu a plecat fără să guste măcar câte ceva din „Pomana porcului”, chiar dacă suntem în Postul Crăciunului.
Juriul condus de colegul nostru Nelu Scripciuc  a avut de această dată o sarcină de-a dreptul dificilă, drept pentru care a decis să le ofere tuturor echipelor diploma de câştigător şi o sticlă de vin de Miniş inscripţionată cu numele şi data evenimentului.
Participanţii maghiari au primit câte o Pită de Pecica, iar ei au adus câte o pungă de boia colegilor pecicani.
În... concluzie va fi şi ediţia a doua. Manifestarea s-a dovedit o reuşită p3 toată linia, ceea ce a subliniat primul edil pecican.
„Mă bucur că «Pomana porcului» a fost o reuşită şi vreau să le mulţumesc tuturor concurenţilor şi participanţilor care au venit la eve niment. Vă anunţ că anul viitor, în prima duminică din decembrie vom organiza a doua ediţie, iar până   atunci sper să putem semna acordul de înfrăţire cu prietenii noştri din Domaszék” - a concluzionat primarul Petru Antal, la finalul evenimentului, pe înserat.

Niciun comentariu: