luni, 12 august 2013

„Călătorie în timp” – Expoziţie foto de excepţie la Chișineu-Criş

Cu prilejul aniversării a 45 de ani de la declararea Chişineu-Crişului oraş, europarlamentarul Iosif Matula a organizat un eveniment inedit – Expoziţie şi concurs de fotografie, având ca temă principală „Crişul de ieri - Crişul de azi, prin obiectivul camerei de fotografiat”, derulat duminică, 11 august, gazdă generoasă fiind Old Lady’s Pub. Scopul evenimentului a fost prezentarea localităţii în imagini, cât şi schimbările date de patina timpului.
Pub-ul din Criş a fost neîncăpător, mulţi dintre cei prezenţi fiind nevoiţi să stea în picioare, iar cele 76 de lucrări expuse au putut fi admirate atât pe pereţii arhiplini, cât şi în format electronic, pe cele două monitoare amplasate. Vizionarea fotografiilor a fost ca o călătorie în timp, multe clişee având aceeaşi poziţionare, dar în ani diferiţi, prin aceasta putându-se observa dezvoltarea localităţii, dar şi anumite repere ale diferitelor epoci.

Evenimentul a continuat cu un recital al poetului Gheorghe Hodrea, cunoscut publicului larg sub numele de Bace Toghiere, care a recitat poezii în grai neaoş, local, fiind originar din Sintea Mare, seara încheindu-se în acorduri de melodii vechi, în ton cu incursiunea fotografică în timp.

„Fotografia este un foarte bun exemplu de imortalizare a istoriei şi mă bucur că prin acest eveniment am reuşit să îi provoc, în sens pozitiv, pe chişeuani, pentru ca fiecare dintre noi să contribuie la istoria localităţii, cu imaginii nedite. Acestă seară se încadrează în seria de evenimente prin care am încercat să promovăm oraşul nostru, spre exemplu lansarea monografiei Crişului sau organizarea unui târg de Crăciun, Zilei Pădureniului. Suntem datori să lăsăm ceva în urmă generaţiilor viitoare, iar expoziţia de acum, «Crişul de ieri, Crişul de azi», este practic un cadou pentru «Crişul de mâine»”, a declarat europarlamentarul Iosif Matula.***

Expoziţia, dar şi concursul, au fost împărţite în două părţi distincte:

Crişul de ieri – participanţi au fost iubitorii de artă fotografică sau cei care au colecţionat de-a lungul timpului fotografii cu Chişineu-Criş, expunându-şi pozele de arhivă.

Crişul de azi – s-a adresat fotografilor profesionişti sau amatori, în concurs intrând fotografii care mai de care mai inedite, prin imaginaţia autorului sau prin simbolul specific Crişului.

Organizatorii au oferit foarte multe diplome şi premii, la diferite secţiuni, de la fotografii de epocă la modernismul dat de actuala tehnologie – cromanţă, contrast, expresivitate, originalitate etc. –, dar cele mai importante trofee au fost următoarele:

Marele premiu „Crişul de ieri”: Colecţia familiei Sztupka – un televizor;

Marele premiu „Crişul de azi”: Larisa Popovici – o excursie la Strasbourg;

Premiul special: Cristian Rus - cea mai apreciată poză online (un dicţionar).

Juriul a fost format din Nelu Scripciuc E.AAFR,A.FIAP (preşedintele FotoClubPro Arad), Camelia Circa-Chirilă (profesoară) şi Iolanda Munteanu (pictor local).
Vasile Zărăndan

Niciun comentariu: